Vaihto-oppilaiden haastattelu

Kulttuurit sekaisin lukiossa

Kankaanpään Yhteislyseo on tänä vuonna saanut kaksi vaihto-oppilasta. Sofia Orru’ on saapunut Suomeen Italiasta ja Rose Fortin on puolestaan kotoisin Kanadasta. He opiskelevat lukiossa koko lukuvuoden. He asuvat isäntäperheiden luona Orru’ Vihteljärvellä ja Fortin Karviassa.
Fortin mainitsee, että merkittävin Suomen ja Kanadan välinen ero on sää, etenkin suuri sademäärä. Orru’ puolestaan kertoo, että Suomessa ollaan suvaitsevaisempia ja avoimempia verrattuna italialaisiin. Orru’ kuvailee Suomen ruuan olevan erilaista ja ihmettelee erityisesti maitotuotteiden monipuolisuutta. Hän vertaa Suomen monipuolisia maitotuotteita Italian monipuoliseen pastatarjontaan. Hän myös kertoo, ettei Italiassa tarjota lainkaan kouluruokaa, vaan oppilaat saattavat kesken koulupäivän mennä kukin omaan kotiinsa syömään aterian tai ottaa eväät mukaan. Molemmat ihastelevat Suomen luontoa, erityisesti metsiä ja järviä. Orru’ kertoo, ettei hänen kotikaupungissaan ole lähes lainkaan pääsyä metsään.
Vaihto-oppilaat opiskelevat lukuvuoden aikana samalla tavalla kuin koulun vakituisetkin oppilaat. Heille opetetaan myös suomen kieltä. Fortinilla on kokemusta suomen opiskelusta jo ennestään, mutta Orru’ on aloittanut sen opiskelun vasta Kankaanpäässä. Orru’ kertoo, että Italiassa olisi ollut mahdollista opiskella muita pohjoismaisia kieliä suomea lukuun ottamatta, mikä sai hänet kiinnostumaan Suomeen matkustamisesta. Tytöt kertovat, että on haastavaa ymmärtää oppitunneilla, kun opettaja puhuu vain suomea. Molemmat myöntävät, että tunnit kuluvat usein omissa ajatuksissa. Orru’ kertoo suomen olevan vaikea kieli oppia kaikkine sijamuotoineen. Fortin puolestaan kuvailee suomen kieltä erikoiseksi.
-Ruotsi on toisaalta vielä oudompi kieli, Fortin naurahtaa.

-On kuitenkin mukavaa, että eräs opiskelija on kääntänyt opetusta englanniksi, jotta ymmärtäisin paremmin, Orru’ kertoo.
Yhteislyseon lehtori Sinikka Koivunen toimii ohjaavana opettajana vaihto-oppilaille. Koivunen opettaa vaihto-oppilaille suomea ja pitää kerran viikossa oppilaanohjausta vastaavan tunnin, jolloin tehdään esimerkiksi lukujärjestyksiä.
-On hienoa oppia uusista kulttuureista ja opettaa suomen kieltä, Koivunen kertoo.
Hän on toiminut jo useita kertoja vaihto-oppilaiden ohjaajana ja suomen kielen opettajana, mutta nyt vaihto-oppilaat ovat ensimmäistä kertaa Italiasta ja Kanadasta.
-Olen saanut oppia uusia asioita myös Suomesta ja sen kulttuurista vaihto-oppilaiden ohjaamisen kautta, lehtori Koivunen vielä mainitsee.
Koivunen on värvännyt vaihto-oppilaiden tueksi myös tutor-oppilaita uuteen kouluun sopeutumisen tueksi. Janita Sillanpää ja Timna Pallari ovat auttaneet Yhteislyseon käytäntöihin ja muihin opiskelijoihin tutustumisessa. Molemmat ovat kokeneet vaihto-oppilaiden kanssa toiminnan mielenkiintoiseksi ja antoisaksi. Pallari on iloinen päästessään puhumaan englantia. Sillanpää kertoo keskustelleensa paljon erityisesti kielistä Fortinin kanssa.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Abien suoretki

Itsenäisyyspäiväjuhla ja lukion 90-vuotisjuhlat 5.12.18

Palkittuja